AVCI BÖREĞİ

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların "Alım-satım tıpkı faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah'a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar.”
(Bakara, 275)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Fâizin her çeşidi kaldırılmıştır; ayağımın altındadır. Lâkin borcunuzun aslını vermek gerektir.
Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız! Allâh’ın emriyle fâizcilik artık yasaktır.
Câhiliyeden kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır.
İlk kaldırdığım fâiz de Abdülmuttalib’in oğlu (amcam) Abbâs’ın fâizidir.”
(Müslim, Hac, 147; Ebû Dâvûd, Menâsik, 56; İbn-i Mâce, Menâsik, 76, 84;)


Selâmün aleyküm arkadaşlar,
Bu aralar biraz telaşlıyım. O sebepten dolayı sık tarif paylaşamıyorum.
Telaşem bitsin rahat rahat güzel tariflerimi paylaşacağım inşallah ;)
Avcı Böreğini ablama hazırladığımız gün menüsünde yapmıştık.
Böreğe kıyma ayrı bi güzel yakışıyor zaten :)
Bulgur, kıyma, ceviz uyumunu söylememe gerek yok sanırım ;)

AVCI BÖREĞİ
Malzemeler
2 adet yufka

Sos için
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı süt

İç harcı için
200 gram kıyma
1/3 çay bardağı ince bulgur
2/3 çay bardağı ceviz iç,
1 tutam maydanoz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet soğan
Tuz - Karabiber

Dışı için
1 adet yumurta
1/3 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı galeta unu

Yapılışı
Soğanı ufak ufak doğruyoruz.
Zeytinyağı koyduğumuz tavada soğan ve kıymayı birlikte kavuruyoruz.
İnce bulguru bir tabağın içine koyup üstünü kapatacak şekilde sıcak su koyuyoruz.
Üstünü streç ile kapatıp 10 dakika bekletiyoruz.
Kavrulan kıymanın içine şişen ince bulguru, iri dövülmüş ceviz içini ve ince doğranmış maydanozu ekliyoruz.
Tuz ve karabiber koyup karıştırıyoruz.
Bir kasenin içinde sıvı yağ ve sütü karıştırıyoruz.
Yufkayı tezgaha seriyoruz.
Üstüne sütlü yağlı karışımı sürüyoruz.
Yufkanın üstüne 2. yufkayı seriyoruz.
Yufkadan 12 parça olacak şekilde üçgenler kesiyoruz.
Üçgenin geniş kısmına kıymalı harcımızdan koyup sıkıca sarıyoruz.
Tüm üçgenler için aynı işlemi yapıyoruz.
Bir kasede yumurtaları ve sıvı yağı çırpıyoruz.
Sardığımız börekleri yumurtalı karışıma bulayıp ardından galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olaaa...

Yorumlar